Beslutsförhet, tjänstgörningsrätt och närvarorätt
Beslutsförhet
Nämnder och fullmäktige får handläggare ärenden bara om mer än hälften av ledamöterna är närvarande (kommunallagen 6:27, 6:45).
Tjänstgöring och inkallelseordning för ersättare
Tjänstgöring
Om inte alla ledamöter för ett parti är närvarande, träder ersättare i tjänst. Ordföranden bestämmer när en ledamot eller en ersättare ska träda in och tjänstgöra under ett pågående sammanträde. Endast om det föreligger särskilda skäl för det, bör inträde ske under pågående handläggning av ett ärende.
En ledamot som kommer under ett pågående sammanträde har rätt att tjänstgöra, även om en ersättare trätt in i ledamotens ställe. Bytet sker däremot inte under behandlingen av ett ärende, utan när ett ärende avslutats och innan nästa tas upp.
En ledamot som avbryter sin tjänstgöring under sammanträdets gång kan inte komma tillbaka och börja tjänstgöra igen efter en stunds frånvaro. Detta kallas växeltjänstgöring och är inte tillåtet. Enda undantaget är om ledamoten inte får delta i behandlingen av ett ärende på grund av jäv. Endast i undantagsfall är det tillåtet att sätta in en ersättare under pågående behandling av ett ärende.
Inkallelseordning för ersättare
Om du som ledamot har förhinder att delta på ett sammanträde ska du själv kalla en ersättare samt meddela detta till sekreteraren.
Ersättarna är inte personliga utan kallas in efter den ordning som de har blivit valda som ersättare.
Inkallelseordning för ersättare i kommunfullmäktige
I kommunfullmäktige kan enbart ersättare komma från det egna partiet. Ersättarna tas in i den ordning de är valda. Endast i undantagsfall är det tillåtet att sätta in en ersättare under pågående behandling av ett ärende.
Inkallelseordning för ersättare i nämnder
Finns inte ersättare inom det egna partiet tillgängliga att tjänstgöra kallas ersättare enligt den av fullmäktige beslutade inkallelseordningen.
Fullmäktige beslutar om inkallelseordning för att undvika oönskade partiväxlingar. Men oavsett denna kan inte ordföranden, i nämnderna, tillåta sammanträden med "tomma stolar" utan finns det en ersättare på plats får denna tjänstgöra.
En förtroendevald som avbryter sin tjänstgöring under pågående sammanträde, av annan anledning än jäv, får inte återgå att tjänstgöra om inte ersättarens inträde påverkat styrkebalansen mellan partierna/blocken. Det är viktigt att du säger till ordföranden om du avbryter din tjänstgöring, exempelvis om du går tidigt från ett sammanträde.
Närvarorätt
Nämnden kan, med enkel majoritet, besluta om närvarorätt vid sina sammanträden för personer som räknas upp i kommunallagen, som till exempel tjänstepersoner, andra förtroendevalda eller särskilt sakkunniga.
Kommunalråden har rätt att närvara vid sammanträden med kommunens övriga nämnder och delta i överläggningarna, men inte i besluten. Närvarorätten gäller inte ärenden som rör myndighetsutövning mot någon enskild eller ärenden som innehåller sekretesskyddade uppgifter.
Personalföreträdare har i vissa fall rätt att närvara vid nämndens sammanträden (kommunallagen 7:10-19). Närvarorätten gäller ärenden som rör förhållandet mellan kommunen som arbetsgivare och dess arbetstagare.
Se respektive nämnds reglemente för mer information om närvarorätt.